1. POTREBUJEMO

500 g Barilla lazanje (NO PRE-COOKING),
450 g mešanega mletega mesa,
200 g paradižnikove omake iz češnjevih paradižnikov ali boljših pelatov,
100 g svežih šampinjonov,
75 g na trakove narezanih olupljenih pečenih paprik,
50 g masla,
50 g korenja,
50 g čebule,
50 g naribanega pamezana,
40 g mladih bučk,
25 g paradižnikove mezge,
25 g deviškega oljčnega olja,
1,5 litra zelenjavne juhe (kocka),
1 strok česna,
1 kozarec suhega belega vina, sol in poper.

Za bešamel omako še:  1 liter mleka, 45 g masla, 45 g moke, muškatni orešček.

2. POSTOPEK

2.1. Priprava omake

V vroči kozici na olivnem olju za nekaj trenutkov popraži cel strok česna. Dodaj na drobno narezano čebulo in korenček in vse skupaj praži 5 minut. Dodaj sveže, dišeče mešano mleto meso (svinjina in govedina) ter praži na visoki temperaturi nadaljnjih pet minut. Po petih minutah zalij s kozarcem belega vina premešaj ter pusti, da vino do konca povre. Dodaj sveže šampinjone, paradižnikovo mezgo in zalij s 1,5 litra zelenjavne juhe. Kuhaj 1 uro pri odrti posodi na srednjem ognju. Omaka se bo v tem času nekoliko zgostila (če boste zelenjavno juho pripravili iz zelenjavnih kock, omake ne rabite soliti). Omaka se bo kuhala, mi pa se spravimo h bešamelu.

2.2. Priprava bešamel omake

Zavri liter mleka. Pazi, da ti ne gre preko. Posebej stopi 45g masla ter mu dodaj 45g moke. Premešaj, da se vse skupaj dobro veže. S stepalko pripravljeno maslo vmešaj v vroče mleko in mešaj tako dolgo, da mleko ponovno zavre. Odmakni z ognja, dodaj ščepec soli in nekaj naribanega muškatnega oreščka. In nastal je odličen bešamel! Pekač bogato namažite s preostankom masla.

2.3. Nazaj k mesni omaki

Omaki po preteku ene ure dodamo omako iz češnjevih paradižnikov in na trakove narezane bučke. Pustimo še nekaj minut vreti. Omaka je gotova.

2.4. Zlaganje lazanje

Ko imamo vse sestavine pripravljene (mesna omaka, bešamel) se lotimo zlaganja lazanje. V pekač kot prvo vlijemo zajemalko ali dve bešamela. Dodamo liste testenin tako, da popolnoma prekrijemo pekač in vendar se ne rabimo sekirat, če bodo kje ne pokrita mesta. Testenine prekrijemo z mesno omako, zajemalko bešamela in z žlico vse skupaj nekoliko razmažemo. Potresemo z naribanim parmezanom. Ta postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo surovine in končamo z mesno-bešamelno-parmezan kombinacijo. Tako pripravljena lazanja lahko tudi nekaj ur v hladilniku, ali pozimi zunaj na oknu počaka na pravi trenutek za peko.

2.5. Peka

Pečico segrejemo na 200 stopinj C in lazanjo pečemo 20 minut. Ko boste lazanjo vzeli iz pečice bo izgledala božansko in v trenutku boste pozabili na ves trud, ki ste ga vložili v pripravo. Vsi prisotni bodo z veseljem pomili goro posode.

Dober tek!

VERZIJA ZA TISKALNIK (pdf)

Comment