Priprava dobrega testa za pico je umetnost in umetnost potrebuje čas, predanost in predvsem vztrajnost. Ta receptura od vas zahteva, da svojo pico načrtujete kak dan v naprej. Preizkusite, splača se. 

 

Za štiri pice potrebujete

  • 500 g bele gladke moke
  • 1 g suhega kvasa ( oz. 3 g svežega)
  • 16 g soli
  • 350 g vode

Postopek

  1. V srednje veliki posodi v vodi dobro raztopite sol. Solni rastopini dodajte kvas in ponovno dobro premešajte. 
  2. Tekočino počasi vlijte k moki in premešajte s kuhalnico ali roko, da dobite testeno kepo.
  3. Testo pokrijete s pokrovko ali pvc folijo in pustite počivati pri sobni temperaturi (24C) naslednjih 18 ur.
  4. Testo zvrnite na nekoliko pomaščeno delovno površino in ga razdelite na 4, oz. več delov, če želite manjše pice. Mi jih najraje tehtamo na 200  - 220 gramske hlebčke.
  5. Oblikujte v "pica hlebčke". Zložite jih na z ostro moko pomokan pladenj, ali še bolje, pomokano posodo s pokrovom. Pustite dovolj prostora med, da se med ponovnim vzhajanjem ne bodo sprijeli. Z ostro moko hlebčke pomokate tudi po zgornji strani. Posodo zapremo, ali pokrijemo s pvc folijo. Pustimo na pri sobni temperaturi 2 - 3 ure.
  6. Podvojene hlebčeke previdno vzamemo iz pladnja in jih na z ostro moko pomokani delovni površini previdno razvlečemo. Ponavljam, razvlečemo. Ne stiskamo, ne valjamo! Trudimo se, da kar z najmanj potezami testo razvlečemo na želeno velikost. Važno je, da mehurčkov, ki so se ustvarili v testu ne izgubimo.
  7. Premaknemo testo na pica pekač, ali še bolje, na lopar (če bomo pico pekli direktno na pica kamnu, ki nas že dobro segret čaka v pečici). 
  8. Na sredino testa damo dve jedilni žlici paradižnikove omake*, nekaj svežih listov bazilike natrganih na polovice, 70 - 80 g sira. (najbolje bivolje mocarele, če imamo res dobro pečico, da lahko pico pečemo 3 - 4 minute), ter enakomerno prelijemo z eno jedilno žlico dobrega oljčnega olja.
  9. Pečemo od 2.5 - 4 minute v krušni peči, oz. 6 - 8 minut v klasični na najvišji možni temperaturi. Peko prilagajamo pečici, ki jo uporabljamo.

* Paradižnikova omaka: paradižnikovi pelati (manjša pločevinka), nekaj listov sveže bazilike, pol žličke soli, žlička rjavega sladkorja. Vse skupaj damo v višjo posodo in z nekaj rahlimi sunki z paličnim mešalnikom zmešamo. Premešamo še z žlico, da se sladkor in sol dobro raztopita. 

Dober tek!

Comment