POTREBUJEMO:
2 skodelici grobo zmletih lanenih semen (uporabi kavni mlinček)
in nekaj lanenih semen za posip,
1 pokrita žlička pecilnega praška (lahko tudi izpustiš),
1 ščepec soli,
5 velikih jajc,
1/2 skodelice vode,
1/3 skodelice olivnega olja.

NAVODILO ZA PRIPRAVO:

  1. Zagrej pečico na 220 stopinj. Pekač obloži s papirjem za peko (33 x 22 cm). Če želiš višji kruh izberi pekač z manjšo površino, ali obratno. Postavi na stran.
  2. Zmleta lanena semena premešaj s pecilnim praškom in soljo v dovolj veliki posodi.
  3. V drugo posodo ubij jajca, dodaj vodo in olje ter nekje 30 sekund mešaj z ročnim mešalcem pri najvišji hitrosti, da dobiš penasto tekočino. Dodaj k suhim sestavinam, premešaj s kuhalnico in pusti stati cca. 3 minute, da lanena semena nekoliko vsrkajo tekočino.
  4. Dobljeno bolj ali manj tekoče testo zvrni na pekač in s kuhalnico oblikuj v želeno obliko -  debelino. Po vrhu obilno potresi lanena semena.
  5. Peci 20 minut, da se lepo zapeče med 180 in 220 stopinjami, odvisno od pečice.

Po končani peki pusti počivati vsaj eno uro na mrežici. Nareži na manjše kose in postrezi. Lahko tudi do tri mesece hraniš v zamrzovalniku.

Comment