RECEPT: Testo za pico (brez gnetenja)

Comment

RECEPT: Testo za pico (brez gnetenja)

Priprava dobrega testa za pico je umetnost in umetnost potrebuje čas, predanost in predvsem vztrajnost. Ta receptura od vas zahteva, da svojo pico načrtujete kak dan v naprej. Preizkusite, splača se. 

 

Za štiri pice potrebujete

  • 500 g bele gladke moke
  • 1 g suhega kvasa ( oz. 3 g svežega)
  • 16 g soli
  • 350 g vode

Postopek

  1. V srednje veliki posodi v vodi dobro raztopite sol. Solni rastopini dodajte kvas in ponovno dobro premešajte. 
  2. Tekočino počasi vlijte k moki in premešajte s kuhalnico ali roko, da dobite testeno kepo.
  3. Testo pokrijete s pokrovko ali pvc folijo in pustite počivati pri sobni temperaturi (24C) naslednjih 18 ur.
  4. Testo zvrnite na nekoliko pomaščeno delovno površino in ga razdelite na 4, oz. več delov, če želite manjše pice. Mi jih najraje tehtamo na 200  - 220 gramske hlebčke.
  5. Oblikujte v "pica hlebčke". Zložite jih na z ostro moko pomokan pladenj, ali še bolje, pomokano posodo s pokrovom. Pustite dovolj prostora med, da se med ponovnim vzhajanjem ne bodo sprijeli. Z ostro moko hlebčke pomokate tudi po zgornji strani. Posodo zapremo, ali pokrijemo s pvc folijo. Pustimo na pri sobni temperaturi 2 - 3 ure.
  6. Podvojene hlebčeke previdno vzamemo iz pladnja in jih na z ostro moko pomokani delovni površini previdno razvlečemo. Ponavljam, razvlečemo. Ne stiskamo, ne valjamo! Trudimo se, da kar z najmanj potezami testo razvlečemo na želeno velikost. Važno je, da mehurčkov, ki so se ustvarili v testu ne izgubimo.
  7. Premaknemo testo na pica pekač, ali še bolje, na lopar (če bomo pico pekli direktno na pica kamnu, ki nas že dobro segret čaka v pečici). 
  8. Na sredino testa damo dve jedilni žlici paradižnikove omake*, nekaj svežih listov bazilike natrganih na polovice, 70 - 80 g sira. (najbolje bivolje mocarele, če imamo res dobro pečico, da lahko pico pečemo 3 - 4 minute), ter enakomerno prelijemo z eno jedilno žlico dobrega oljčnega olja.
  9. Pečemo od 2.5 - 4 minute v krušni peči, oz. 6 - 8 minut v klasični na najvišji možni temperaturi. Peko prilagajamo pečici, ki jo uporabljamo.

* Paradižnikova omaka: paradižnikovi pelati (manjša pločevinka), nekaj listov sveže bazilike, pol žličke soli, žlička rjavega sladkorja. Vse skupaj damo v višjo posodo in z nekaj rahlimi sunki z paličnim mešalnikom zmešamo. Premešamo še z žlico, da se sladkor in sol dobro raztopita. 

Dober tek!

Comment

RECEPT: Brezglutenski kruh iz doma zmletih lanenih semen in jajc

Comment

RECEPT: Brezglutenski kruh iz doma zmletih lanenih semen in jajc

POTREBUJEMO:
2 skodelici grobo zmletih lanenih semen (uporabi kavni mlinček)
in nekaj lanenih semen za posip,
1 pokrita žlička pecilnega praška (lahko tudi izpustiš),
1 ščepec soli,
5 velikih jajc,
1/2 skodelice vode,
1/3 skodelice olivnega olja.

NAVODILO ZA PRIPRAVO:

  1. Zagrej pečico na 220 stopinj. Pekač obloži s papirjem za peko (33 x 22 cm). Če želiš višji kruh izberi pekač z manjšo površino, ali obratno. Postavi na stran.
  2. Zmleta lanena semena premešaj s pecilnim praškom in soljo v dovolj veliki posodi.
  3. V drugo posodo ubij jajca, dodaj vodo in olje ter nekje 30 sekund mešaj z ročnim mešalcem pri najvišji hitrosti, da dobiš penasto tekočino. Dodaj k suhim sestavinam, premešaj s kuhalnico in pusti stati cca. 3 minute, da lanena semena nekoliko vsrkajo tekočino.
  4. Dobljeno bolj ali manj tekoče testo zvrni na pekač in s kuhalnico oblikuj v želeno obliko -  debelino. Po vrhu obilno potresi lanena semena.
  5. Peci 20 minut, da se lepo zapeče med 180 in 220 stopinjami, odvisno od pečice.

Po končani peki pusti počivati vsaj eno uro na mrežici. Nareži na manjše kose in postrezi. Lahko tudi do tri mesece hraniš v zamrzovalniku.

Comment

RECEPT: Prava italijanska lazanja

Comment

RECEPT: Prava italijanska lazanja

Pripravljali smo italijansko klasiko po receptu kot nam jo podajajo na škatli testenin Barilla in bili prijetno presenečeni nad rezultatom. Vse omake so se nam pri pripravi zdele nekoliko preredke, a se je na koncu to izkazalo za dobro, saj je bila lazanja ostala sočna. Čudovito pri tem receptu je tudi to, da je uporabljeno malo sira in jed ni pregovorno kalorična.

Comment

RECEPT: Mehiški piščančji burritos

Comment

RECEPT: Mehiški piščančji burritos

Priprava te jedi je resnično nadvse preprosta in rezultat je po drugi strani tako nesorazmerno odličen. Za vse ljubitelje ostrejših okusov priporočamo, da v paradižnikovo omako dodate nekoliko mletega čilija in pri samem serviranju - ob strani - nekaj jalapeno vloženih paprik. Jed na krožniku zgleda čudovito in vonjave, ...

Comment